хляб с мащерка/bread with thyme

Хляб с мащерка

Няма нищо по-хубаво от това да приготвите сами хляб за вечеря. Ето една рецепта, която се надявам да Ви вдъхнови да запретнете ръкави.

хляб с мащерка/bread with thyme

Необходими продукти:

  • 600 г брашно ( бяло и пълнозърнесто)
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 пакетче мая на прах
  • овесени ядки
  • вода
  • мащерка, сол, захар

Начин на приготвяне:

Първо брашното ( или смес от няколко вида) се пресява. Аз предпочитам да замесвам тестото директно на кухненски плот, но ако Ви е трудно можете да използвате голяма купа или тавичка.

Когато брашното е готово в средата се оформя кладенче. В него се изсипват киселото мляко и зехтина, а по периферията се поръсва малко сол и мащерка.

хляб с мащерка/bread with thyme

В купичка се изсипва маята с щипка захар. Добавя се 2-3 с.л. хладка вода и леко се разбърква, докато маята се разтвори. След това се допълва с хладка вода.

хляб с мащерка/bread with thyme

В кладенчето постепенно се сипва от разбитата с вода мая и се разбърква с брашното от периферията. Ако тестото Ви се струва много меко, добавете още брашно. Когато е събрано и оформено на топка е време да се премести на плота и да се меси 4-5 мин. След това се покрива с кърпа и се оставя на стайна температура да втасва за 30-40 мин.

хляб с мащерка/bread with thyme

Когато тестото е готово се размесва леко и разделя на две части. Оформя се в правоъгълна форма за печене ( аз използвам алуминиеви за еднократна употреба). Формата се посипва с малко брашно и в нея се поставя тестото. Намазва се с кисело мляко, поръсва  се с овесените ядки и се оставя да втасва за още 15-20 мин пред фурната , докато тя загрява ( до 200 градуса) . Двете хлебчета се пекат 35-40 мин. Наблюдавайте процеса на печене. Ако коричката се запече бързо може да покриете хляба с алуминиево фолио.

Когато хлябът е готов,  леко го напръскате с вода, завийте го с хартия и  кърпа. Изчакайте да изстине напълно преди да го разрежете.

хляб с мащерка/bread with thyme хляб с мащерка/bread with thyme хляб с мащерка/bread with thyme